rayan raita recipe

Rayan Raita Recipe in Gujarati Language

રાયણ નું રાયતું બનાવવાની રીત  

Ingredients:
  • 100 ગ્રામ રાયણ Khirni / Manikara hexandra)
  • 200 મિલી દહીં (Yogurt)
  • 2 ટીસ્પૂન ખાંડ (Sugar)
  • 1 ટીસ્પૂન જીરું (Cumin seed)
  • મીઠું (Salt)    
Recipe:
  • સૌ પ્રથમ દહીં ને વલોવવું, રાયણ ને પાણીમાં પલાળી ઠળિયા કાઢી નાખવા.
  • હવે દહીંમાં ઠળિયા કાઢેલી રાયણ તેમજ ખાંડ, જીરું, મીઠું, નાખવું.
  • થોડું ઠંડુ કરી સર્વ કરવું.
Recipe;
  • First make the thin yogurt with the help of valoni. soak the rayana (khirni) into water and remove the seeds.
  • Now add the skin of khirni into yougrt and also add sugar, cumin, salt into yougrt.
  • Mix them well and place it in fridge, then serve it.
Rayan fruit is available in Summer season and it is good energetic fruit with sweet taste. this tree is found in many village farms. this fruit plant is also used in grafting chiku fruit plant.