how to make paneer at home from milk

How to Make Paneer at Home from Milk 

Paneer Recipe in Gujarati Language:

Ingredients :
  • Milk - 500 ગ્રામ (દૂધ)
  • Lemon - 1/2 (લીંબુ)
Recipe :
  • સૌ પ્રથમ એક તપેલીમાં દૂધ લઇ, તેમાં અડધું લીંબુ નીચોવી, દૂધ ઉકાળવું.
  • દૂધ ફાટી જાય એટલે, તેમાંથી પાણી છુટું પડે તે નીતારી લેવું, અને ફોદાં-ફોદાં થયા હોય તેને એક કટકામાં ફીટ બાંધી દેવું. (જો પનીર ચોરસ કટકા થાય તેવું જોઈએ તો તેના પર વજન મુકવું.) 
  • 24 કલાક સુધી રહેવા દેવું
  • ત્યારબાદ કટકા માંથી કાઢી, તેને ડબ્બામાં ભરી ફ્રિજ માં મૂકી દેવું, જેથી 100 ગ્રામ જેટલું પનીર તૈયાર થઇ જશે.      
Recipe:

  • Take the Milk in one bing bowl and add half lemon juice into in.
  • Once the milk torn and water can release from it, remove the water and keep the mixture in tight cloth and if you want the shape then put it in the square untensil and put the weight on it.
  • keep it atleast 24 hours.
  • then remove the cloth and store it in refrigerator, so round 100 gms paneer is ready. 

Paneer is Used by Housewifes, and Restaurants Chef's and Cook's in all over the world, they use them in Making Delicious different Veg. and Non-veg food Recipes from Paneer. sometimes milk is tear that time you can make this waste milk for making paneer.