Toor Dal Recipe in Gujarati Language : (Gujarati Dal Recipe)
Ingredients :
- 1 Bowl Toor Dal (તુવેરની દાળ)
- Ground nut According to Taste (મગફળી ના દાણા)
- Salt (મીઠું)
- Jaggery (ગોળ)
- Fenugreek (મેથી)
- Red Chili Powder
- Turmeric (હળદર)
- Asafoetida (હિંગ)
- Cumin Coriander Seed Powder
- Coriander (કોથમીર)
- Tomato - 1 piece (ટામેટું)
- Curry Leaves - (મીઠો લીમડો)
- Lemon - 1 piece (લીંબુ)
Toor Dal |
- First wash the toor dal with clean water and take the water in pressure cooker as the toor dal boiled completely,
- And add ground nut, salt, jaggery, fenugreek in it and cooked it with 4-5 whistle with on medium flame.
- Now toor dal is cooked in the cooker then add turmeric, salt, chili powder and for sour add small chopped tomato, and 1 lemon juice add into it.
- Now blend this toor dal and mix it well, then put the toor dal on flame for heat, in Second stove into a small bowl Take oil and add mustard seed, curry leafs, (asafoetida)hing, long, fry and add this tadka into toor dal.
- And cook this toor dal five minutes and then add coriander leafs on it.
- સૌ પ્રથમ તુવેરની દાળ ને સ્વચ્છ પાણી થી ધોઈ ને તેમાં દાળ ચઢે તેટલું પાણી મૂકી તેમાં સિંગ દાણા, મીઠું, ગોળ, સુકી મેથી, નાખી બાફવી.
- હવે દાળ બફાઈ ગઈ હોય તો તેમાં હળદર, મરચું, મીઠું, ધાણા જીરું નાખી વલોણી થી દાળ ને મિશ્ર કરી લેવી.
- ત્યારબાદ દાળ ઉકળવા મુકવી.
- બીજી બાજુ એક વાટકી માં તેલ મૂકી તેમાં રાઈ, મીઠો લીંબડો, હિંગ, નો વઘાર કરી દાળ માં ઉમેરવો.
- ખટાશ માટે લીંબુ નીચોવો તથા એક જીણું સુધારેલું ટામેટું ઉમેરો.
- ત્યારબાદ કોથમીર જીણી સુધારી ઉપર ભભરાવવી.