green peas dhokla recipe

Green Peas Dhokla Recipe in Gujarati Language :

(લીલા વટાણા ના ઢોકળા)

Ingredients:

  • 200g Dhokla flour - ઢોકળા નો લોટ
  • 100g Green Peas - લીલા વટાણા
  • 4 to 5 Green Chili - લીલા મરચા
  • 1 નંગ - આદું
  • 1 Teaspoon Mustard seed - રાઈ
  • 1 Teaspoon Sesame seed - તલ
  • Salt - મીઠું
  • Coriander - કોથમીર


Green Peas Dhokla Recipe in Gujarati Language :

  • સૌ પ્રથમ ઢોકળા ના લોટ ને પલાળવો, 
  • વટાણા ને સાફ કરી ચીલી કટર માં વાટવા. આદું, મરચા, પણ વાટવા આ બધું ઢોકળા ના ખીરાં માં ઉમેરી, જરૂર મુજબ મીઠું નાખવું. 
  • તપેલી માં કે કુકર માં પાણી ને ગરમ કરવા મુકવું, અને ઢોકળા ના સ્ટેન્ડ  માં થાળી ને થોડુક તેલ લગાવી ને વરાળ થી બાફવા. 
  • ઢોકળા થઇ જાય એટલે તેમાં રાઈ તલ નો વઘાર કરવો, 
  • ઉપર કોથમીર ભભરાવવી.

Green Peas Dhokla :
green peas dhokla recipe gujarati
  • Take dhokla flour and water in it, clean the green peas with water and add it into chili cutter, also add ginger, green chili, and make their paste and add it into dhokla khira. add salte to taste, 
  • Boil the water in pan or big cooker and put the dhokla stand and then take little oil in dish and spread and cover all inside area, 
  • Then spread dhokla khiru into it, now this plate put on the dhokla stand and boil this dhokla by hot water steam. 
  • Once dhokla are ready then sprinkle mustard and seasame tadka on it and sprinkle small chopped corainder leaves on it.


Green Peas are Generally available in winter season, and deep-freeze green peas are available all round the year. it is good source of protein and green peas are very good source of protein and energy.