Wheat Fada Khichdi Recipe (spicy khichdi) in Gujarati Language:
Ingredients :
Ingredients :
- 2 cup broken wheat (ઘઉંના ફાડા)
- 1 cup Toor Dal (તુવેરની દાળ)
- 1/2 cup Groundnut (મગફળી ના દાણા)
- 4 - 6 piece kharek (ખારેક)
- 2 piece Cinnamon (તજ)
- 2 piece Laung (લવિંગ)
- 2 Piece Dry Red chilies (સૂકા લાલ મરચાં)
- 6-8 Leaf of curry leaves (મીઠો લીમડો)
- Asafoetida (Hing) (હિંગ), Turmeric for taste (હળદર)
- Salt (મીઠું)
- Sugar (ખાંડ)
- Ginger (આદું) , Chili spinched (મરચું)
- For fry Oil (તેલ) and Mustard (રાઈ)
- First soak wheat 12 hrs in warm water, and soak toor dal two hours in water.
- Then take more water in cooker (because wheat need more water for boiled) and boil wheat in it.
- Once wheat is boiled then in same cooker with wheat, add toor dal for boil without taking out wheat from cooker.
- Then put oil in big bowl heat it, and add mustard, ginger, chili, hing, turmeric, coriander leaf in it and then add the cooked boiled wheat and toor dal in it.
- And add sugar and salt then mix it well and leave on heat two three minutes to cook well.
- Wheat fada healthy khichdi is ready.
- You can also add it into your gujarati or khathiawadi menu in social function.
- સૌ પ્રથમ ઘઉં ને 12 કલાક હુંફાળા પાણીમાં પલાળો, તેમજ દાળ ને 2 કલાક પલાળવી.
- ઘઉં ને કુકરમાં ડૂબાડુબ પાણીમાં છુટા બાફવા.
- કુકર ઠંડુ પડે પછી તેમાં ને તેમાંજ તુવેર ની દાળ નાખવી અને ફરી ચઢવવા મૂકો.
- મોટા તપેલામાં તેલ ગરમ કરી તુવેર ની દાળ, સિંગ દાણા, ખારેક થોડીક બફાવા દો.
- વઘાર માટે ની સામગ્રીમાં રાઈ, હીંગ, સૂકા મરચાં નો વઘાર કરી વઘારમાં જ આદું મરચાં નાખી બાફેલાં ઘઉં અને તુવેર ની દાળ નું મિશ્રણ ઉમેરી દો.
- ખાંડ ને મીઠું નાખી મિશ્રણ ને ખદખદાવો એટલે સ્વાદિષ્ટ ઘઉં નો ખીચડો (ખીચડી) તૈયાર થઇ જશે.