Wheat flour Sukhdi Recipe in Gujarati Language :
Ingredients :
Recipe :
Wheat flour Sukhdi in Gujarati Language :
Note: You can also make this recipe for Navratri Prasad the festival of Goddess Durga (Ambe Mataji). and mostly celebrated in Gujarat and indian reside in USA, UK, Canada, Australia and other countries can celebration Navratri Festival. this festival is running nine nights, people are perfoming pooja, offering prasad, and then after playing ras - garba whole nights.
Ingredients :
- 1 cup wheat flour (ઘઉં નો ઝીણો લોટ)
- 1 Quarter cup Jaggery (ઝીણો સમારેલો ગોળ અડધો થી પોણો કપ)
- Coconut crushed (ટોપરાની છીણ)
- Cashew - (કાજુ)
- Almond Crumb (બદામ ઝીણી સમારેલી)
Recipe :
Wheat flour Sukhdi |
- Heating oil in cauldron add wheat flour and bake when it takes dark brown colour.
- Then taking off from gas stove then add small chopped jaggery in it.
- Mix it well until jaggery is totally dissolved in wheat flour and spread it in steel plate (થાળી) and sprinkle cashew and almond and coconut crushed on it and with steel bowl bottom spread it in whole plate.
- And make the slice shout of it and leave it for cool and then after take the pieces from plate with the help of knife or taveta (તાવેતો).
- This sweet is good for health, and gives you a good energy, this recipe is suited in kathiawadi menu.
Wheat flour Sukhdi in Gujarati Language :
- કઢાઈ માં ઘી ગરમ કરી ઘઉં નો લોટ શેકવો.
- ઘેરો બદામી રંગ થાય એટલે ગરમી પરથી ઉતારી લેવો.
- ત્યારબાદ ઝીણો સમારી ગોળ ઉમેરવો.
- ગોળની બધીજ કણો ઉકળી જાય, ત્યાં સુધી હલાવી થાળીમાં પહોળું કરવું.
- અને કાજુ બદામ નો ભુક્કો નાખવો.
- ગરમ હોય ત્યારે જ કટકા પાડવા.
- ઠંડુ થાય પછી તાવેતાથી ઉખાડવા.
ઘઉં ના લોટની સુખડી |