palak spinach muthia recipe

Palak (Spinach) Muthia Recipe in Gujarati Language :

Ingredients :
  • 1 Bunch fresh Chopped Spinach - જુડી પાલક 
  • 3/4 Cup - Wheat thick flour - ઘઉં નો જાડો લોટ 
  • 1 Tablespoon - Millet flour - બાજરી નો લોટ
  • 1 Teaspoon - Red Chili Powder - લાલ મરચું 
  • 1/4 Teaspoon - Turmeric Powder - હળદર
  • 1/4 Teaspoon - (Caraway Seeds) અજમો
  • 1/2 Cup Yogurt - અડધો કપ દહીં
  • Salt Proportionate - મીઠું પ્રમાણસર
  • Sesame Seed - તલ 
  • Mustard Seed - રાઈ
  • Asafoetida - હિંગ 
  • Oil - તેલ 
  • 2 Teaspoon Garlic - Green Chili Paste - વાટેલાં લસણ - લીલા મરચાં ની પેસ્ટ
  • 1/2 Teaspoon - Citric acid - સાજી ના ફૂલ
Recipe :
  • સૌ પ્રથમ એક જુડી પાલક ને ચૂંટી ને ઝીણી સમારી ને ચોખ્ખા પાણી થી ધોઈ લો.
  • એક તાસમાં ઘઉંનો નો લોટ અને બાજરી નો લોટ મિક્સ કરો અને તેમાં હળદર મરચું મીઠું ધાણાજીરું તેમજ તલ અજમો દહીં લીલા આદું મરચાં ની પેસ્ટ સાજી ના ફૂલ, અને તેલ નું મોણ નાખી બધું એક મિક્ષ કરી લો ત્યારબાદ ધોયેલી પાલક ને અંદર ઉમેરી સહેજ ખાંડ ઉપરથી ઉમેરી દેવી, 
  • બધુંજ મિશ્રણ હાથથી મિક્સ કરી ગોળ ગોળ લુવા વાળી મુઠિયા વરાળ થી બાફવા મૂકવા,
  • મુઠિયા બફાઈ જાય એટલે તેના  ગોળ ગોળ પીસ કરી લેવા,  
  • એક તપેલીમાં એક ટેબલ સ્પુન તેલ લઇ તેમાં રાઈ તલ હિંગ મીઠો લીમડા નો વઘાર કરી તેમાં મુઠિયા ના પીસ ઉમેરી બરાબર હલાવી દેવા ત્યાર બાદ ઉપરથી ઝીણી સમારેલી કોથમીર ઉમેરી સહેજ વાર ગરમ થવા દેવા,
  • પાલક ના મુઠિયા તૈયાર થઇ જશે. ચા સાથે પીરસવા,         
Palak Spinach Muthia Recipe :
  • Take one Bunch of Fresh Green Spinach, Sort them and Cut it in Small Pieces and then Clean it With Clean Water.
  • Take one Pan and Add Wheat flour and Millet flour and mix them well. and add turmeric powder, chili powder, Salt to taste, Cumin Coriander seed powder (Dhanajiru), Sesame seed, Cumin seed, Yogurt, Garlic chili paste, Citric acid, and Oil Mix all Well. Add Spinach in it.
  • Mix all the mixture and make Round long dough and Cook it on the steam.
  • Once Dough can be Boiled then make its round pieces.
  • Take One Pan and Add 1 table Spoon oil and add Mustard seed, Asafoetida, Curry leaves, and Muthia pieces in it mix them all well and Sprinkle fresh chopped coriander on it. leave few minute and turn off the gas.
  • Spinach Muthia (Palak na Muthiya) is Ready to Serve, Served it with Tea. Spinach is a good source of sodium and dietry fiber.
  

No comments:

Post a Comment