Masala Chaas Recipe in Gujarati Language :
Spicy Buttermilk recipe (મસાલા છાસ)
Ingredients :
Spicy Buttermilk recipe (મસાલા છાસ)
Ingredients :
- 500 ગ્રામ મોળું દહીં (Yogurt)
- 1 લીટર ઠંડુ પાણી (Ice Water)
- સંચળ (Black Salt/ Kala Namak/ Sanchal)
- જીરું (Cumin seed)
- લીલાં મરચાં ની પેસ્ટ (Green Chili Paste)
- મરી પાવડર (Black pepper) (optional)
- એક તપેલી માં દહીં લઇ તેમાં બારીક સમારેલી કોથમીર, મીઠું, સંચળ, જીરું, લીલાં મરચાં ની પેસ્ટ નાખી.
- ત્યારબાદ તેમાં ઠંડુ પાણી ઉમેરો અને હવે તેને વલોણી વડે બરાબર હલાવી દો.
- અને ફીણ વડે એટલે તેમાં બરફ ના ટુકડા નાંખી સર્વ કરો.
- Take yogurt in one bowl and add small chopped coriander, salt, black salt, cumin seed, chili paste.
- Then add Cold water and Break the yogurt pieces with Valoni or Hand blender.
- once yogurt get foam and mixed well with water and ingredients add ice cubes and serve.
In Summer Chaas (Buttermilk) is Good Source of Energy, and Increased its use in Lunch and Dinner in Summer days. you can make Masala Chaas by adding various Indian Spices.
Buttermilk Masala Options :
Buttermilk Masala Options :
- Only Salt
- Salt and Blackpepper Powder
- Salt + Blackpepper + Cumin Seed Powder