dal dhokli recipe

Dal dhokli Recipe in Gujarati Language : (Gujarati Style)

Ingredients :
    dal dhokli recipe
    Dal dhokli
  • 1 Bowl Toorl Dal (તુવેરની દાળ)
  • Groundnut seeds (સીંગ દાણા)
  • Salt (મીઠું)
  • Jaggery (ગોળ)
  • Dried fenugreek (સુકી મેથી)
  • 3 bowl small wheat flour (રોટલી નો લોટ)
  • 1 bowl wheat flour (ભાખરી નો લોટ)
  • Chili powder (મરચું)
  • Turmeric (હળદર)
  •  Coriander cumin (ધાણા જીરું)
  • Sesame seed (તલ)
  • Cumin seed (જીરું)
  • Caraway seed (અજમો)
  • Oil (તેલ)
Dhokli Recipe :

1. First wash the toor dal properly with clean water, add the enough water as toor dal well cooked, and add ground nut, salt, jaggery, dry fenugreek in to make them boiled in pressure cooker.

2. Now take 3 bowl wheat flour (રોટલી નો લોટ), wheat flour (ભાખરી નો લોટ) and mix both flour well add little oil and add according to taste salt, chili power, turmeric, coriander cumin, sesame seed, caraway seed, and make the chapatis type big parathas and cut them in square shapes or as you preffered. 

3. Now check the toor dal is boiled well then add the salt, turmeric, chili powder, corander powder in it and mix it well and make the mixer thin. then keep the toor dal to heat and give tadka  using, taking oil in small bowl and add mustard seed, curry leafs, asafoetida (hing), and add this tadka to toor dal. 

4. And add pieces of chapatis which you are cutting in shpes, in the toor dal, and make to heat them well and then at last add the lemon juice, coriander leafs sprinked in it. your delicious mouth watering dal dhokli is ready to eat.
            
Dal Dhoki Recipe:

  • સૌ પ્રથમ તુવેરની દાળ ને સ્વચ્છ પાણી થી ધોઈ ને તેમાં દાળ ચઢે તેટલું પાણી મૂકી તેમાં સિંગ દાણા, મીઠું, ગોળ, સુકી મેથી, નાખી બાફવી. 
  • દાળ બફાય ત્યાં સુધી 3 વાડકી રોટલીનો, 1 વાટકી ભાખરી નો લોટ મિક્ષ કરી, તેમાં તેલનું મોંણ નાખો. 
  • ત્યાર બાદ તેમાં જરૂર પ્રમાણે મીઠું, મરચું, હળદર, ધાણાજીરું, તલ, આખું જીરું, અજમો, ઉમેરી, પરોઠા જેવો લોટ બાંધવો. 
  • હવે દાળ બફાઈ ગઈ હોય તો તેમાં હળદર, મરચું, મીઠું, ધાણા જીરું નાખી વલોણી થી દાળ ને મિશ્ર કરી લેવી ત્યારબાદ દાળ ઉકળવા મુકવી. 
  • બીજી બાજુ એક વાટકી માં તેલ મૂકી તેમાં રાઈ, મીઠો લીંબડો, હિંગ, નો વઘાર કરી દાળ માં ઉમેરવો. 
  • હવે લોટ ના મોટા લુવા કરી મોટા રોટલા વણવા, 
  • ત્યાર બાદ તેના ચપ્પા વડે ત્રિકોણ પિસ પાડી દાળ માં ઉમેરવા. 
  • ઢોકળી ચઢી જાય એટલે એમાં લીંબુ નીચોવી ખટાસ નાખવી, ત્યારબાદ કોથમીર જિણી સુધારી ઉપર ભભરાવવી દાળ ઢોકળી તૈયાર છે.