dudhi na thepla dhebra recipe

Dudhi na Thepla (Dhebra) Recipe in Gujarati Language:

Ingredients :
  • 500 ગ્રામ દૂધી (Bottle Gourd
  • 2 બાઉલ - રોટલી નો લોટ (Rotli (wheat) flour)
  • અડધો બાઉલ - ભાખરી નો લોટ (Bhakri (wheat) flour)
  • લીલા મરચાં - 7 થી 8 નંગ (Green Chili)
  • 5 થી 6 કળી લસણ (Garlic)
  • જીરું (Cumin seed)
  • તલ (Sesame seed)
  • અજમો (Caraway seeds)
  • હળદર (Turmeric)
  • મીઠું (Salt) 
  • સૂકું લાલ મરચું (Red chili powder)
  • દહીં (Yogurt)
  • ખાંડ (sugar)
Recipe :
  • સૌ પ્રથમ એક તાસમાં બંને લોટ ભેગાં કરી.
  • તેમાં હળદર, મીઠું, મરચું, જીરું, તલ, અજમો, બધુંજ ઉમેરી દો.
  • ત્યારબાદ દૂધી ને છોલી છીણી થી છીણી લો. 
  • ત્યારબાદ વાટેલા આદું, મરચાં, લસણ ઉમેરી, તેમાં ઝીણી છીણેલી દૂધી અને દહીં, ખાંડ ઉમેરી દેવું.
  • ત્યારબાદ મોણ નાંખી, લોટ બાંધી લુવા પાડી, ગોળ ઢેબરા વણવા. 
  • તવી ઉપર ઢેબરા ગુલાબી શેકી લેવા.
Recipe:

  • Take one bowl and mix the both flour.
  • Add turmeric, salt, red chili powder, cumin seed, sesame seed, caraway seed in it.
  • Then remove the bottle gourd skin and grater them.
  • Then add ginger chili paster, garlic, grated bottle gourd, yogurt and sugar in it.
  • Then add oil and make the dough and make small bolls and make roll the thepla.
  • Roast the thepla with little oil on the tawa.

Delicious Healthy and Dry Snack Recipe for Home, Travelling/ Tour, taking with chutneys, yogurt (dahi), sauce, pickle, coriander chutney, and tea. this recipe is specially prepared on the day of "Radhan chat" and can be eaten on shitala satam festival.