sing daliya tal ni chutney

Sing, Daliya, Tal ni Chutney Recipe :

Ingredients:
  • Baked Sing 100g (શેકેલી સીંગ)
  • Sesame seed : 100g (તલ)
  • Daliya or Gram Dal : 100g (દાળીયા અથવા ચણા ની દાળ) Dalia
  • Oil : 2 teaspoon (તેલ)
  • Chili powder : 1 tea spoon (લાલ મરચા નો પાવડર)
  • Castor Sugar: 1 tablespoon (દળેલી ખાંડ)
  • Lemon flower : According to taste (લીંબુ ના ફૂલ)
  • Mustard (રાઈ)
Recipe:
  • First bake seasame seed, groundnut, and daliya bake separately, and crush half three of them in mixture, and add salt, chili powder, lemon flower, and castor sugar in mixure. 
  • Then after in the heated fry pen add oil, asafoetida (hing) (હિંગ) mustard seed, and curry leaf (મીઠો લીમડો) add it in mixture. 
  • Thick spicy chutney of sing, daliya and tal is ready to eat with khakhra. this chutney is a favourite recipe of saurashtra region of gujarat.       

cholafali chutney recipe

Cholafali Chutney Recipe :

Ingredients:

Mint 50g (ફુદીનો)
Green Chili 6 to 7 (લીલા મરચા)
Ginger 1 piece (આદું)
Gram flour 50g (ચણા નો લોટ)
Oil 2 tea spoon (તેલ)
Trat Yogurt 50g (khatu dahi) (ખાટું દહીં)

Recipe :


cholafali chutney recipe
First the Mint to be cleared and then make mint, ginger, and chili paste. then put a little oil and add pinch of asafoetida (hing) in it. and add gram flour in it and bake (ચણા નો લોટ શેકી લો). then add the make Yogurt buttermilk (દહીં ની છાસ). and then add mint paste and add salt to taste. your green spicy cholafali chutney is ready to eat with cholafali.


Cholafali Chutney Recipe in Gujarati Language :


સૌ પ્રથમ ફુદીના ને સાફ કરી તેની અને આદું, મરચા ની પેસ્ટ બનાવી, પછી થોડું તેલ મૂકી હિંગ નાખી ચણા નો લોટ શેકવો, શેકાઈ ગયા પછી તેમાં દહીં ની છાસ બનાવી, તેમાં ઉમેરવી. અને પછી ફુદીના ની પેસ્ટ ઉમેરવી, અને પ્રમાણસર મીઠું ઉમેરવું. 

Nutrients :
chutney recipe for cholafali fafda
Mint: Vitamin A
Chili: Vitamin A
Ginger: Vitamin A
Gram flour: Second Class Protein
Trat Yogurt: Vitamin C
Oil: Fat