bataka nu shaak

Bataka nu Shaak Recipe in Gujarati Language:

Ingredients:
  • 250 ગ્રામ - બટાકા - Potato
  • 2 નંગ લીલા મરચા - Green chili 
  • તેલ - oil
  • રાઈ - Mustard seed
  • જીરું - Cumin seed 
  • હિંગ - Asafoetida    
  • હળદર - Turmeric
  • મરચું - Red Chili Powder
  • મીઠું - Salt
  • ધાણાજીરું  - Cumin coriander seed powder   
  • ગોળ - Jaggery
  • આંબોડીયા નો પાવડર - Ambodiya Powder  
  • કોથમીર - Coriander
bataka nu shaak recipe

Recipe:
  • સૌ પ્રથમ બટાકા ને ધોઈ છાલ સાથે સમારી દો.
  • પછી કૂકર માં તેલ મૂકી તેલ આવે એટલે રાઈ અને જીરા નો વઘાર કરી હિંગ નાખી, સમારેલા બટાકા તેમાં ઉમેરવા અડધો ગ્લાસ પાણી ઉમેરી દો. 
  • અને હળદર, મરચું, ધાણાજીરું ઉમેરી દો તથા ગોળ અને આંબોડીયા નો પાવડર પણ ઉમેરી દો.
  • બરાબર હલાવી દો અને ત્રણ વ્હીસલ વગાડી ગેસ બંધ કરી દો કૂકર ઠંડુ પડે એટલે કૂકર ખોલી તેમાં ઝીણી સમારેલી કોથમીર ઉમેરી સહેજ ખદખદવા દો.
  • એટલે બટાકા નું રસાવાળુ શાક તૈયાર થઇ જશે.       
 Recipe:
  • Take Potato and Wash well with Clean water and Cut Potatoes with Skin.
  • Then Put Pressure Cook on the Gas, add oil and heat, once oil heated add mustard seed, cumin seed, asafoetida and potato pieces in it. and add half glass of water in it.
  • And other spices like turmeric, cumin coriander seed powder, jaggery, ambodiya powder and mix well all.
  • Then play three whistle and turn off the gas, and once cooker get cool open the cooker and add small chopped coriander in it and let two minutes on gas mix all well, and turn off the gas.
  • Tasty Potato Sabji (bataka nu shaak) is Ready to Serve.