gram flour papdi recipe

Papdi Gathiya Recipe in Gujarati Language :

Ingredients:
  • 3 કપ ચણા નો લોટ - Gram flour
  • 1 કપ તેલ - Oil
  • સાજી ના ફૂલ - Citric acid
  • 2 કપ પાણી - Water
  • 1/2 ટીસ્પૂન અજમો - Carom seed 
  • તેલ તળવા માટે - Oil
Papdi Recipe:
  • સૌ પ્રથમ એક તપેલીમાં પાણી અને તેલ ને ફીણી લો.
  • તેમાં મીઠું, સાજીના ફૂલ, અજમો વાટીને નાખવો.
  • તેમાં સમાય એટલો લોટ નાખવો. બધું બરોબર મિક્સ થઇ જશે એટલે લોટ બંધાઈ જશે. 
  • પછી કઢાઈ માં તેલ ગરમ કરવા મૂકો.
  • કઢાઈ માં તેલ ગરમ થાય એટલે વધુ ગેસ રાખી, 
  • કઢાઈ પર પાપડી પાડવા માટેનો ઝારો ગોઠવી, ઝારા પર લોટ મૂકી પાપડી ઘસવી.
  • પછી ગેસ ધીમો કરવો.
  • આ પાપડી તળેલા મરચાં અને પપૈયા ની ચટણી સાથે પીરસવી.    
Recipe:
  • First of all take one bowl and mix well water and oil in it.
  • Then add salt, citric acid, carom seed after crushed.
  • And add gram flour according to the mixture and make the loose dough.
  • then heat the oil on the gas stove to fry papdi.
  • Once oil can be heat place papdi making zara on it, and place the dough on the zara and rub the dough slowly.
  • Fry the papdi in oil well. then serve it with chili and papaya chutney. 

In the State of Gujarat, Bhavnagar city Gathiya and Papdi are the famous Snacks from past many years. this recipe is also well known in Saurashtra.
      

No comments:

Post a Comment