dry garlic chutney

Dry Garlic Chutney Recipe in Gujarati Language: 

(સૂકા લસણ ની ચટણી

Ingredients:
  • 250 ગ્રામ  સુકું લસણ (Dry Garlic)
  • 2 થી 3 કળી લાલ મરચું (Dry Red Chilli)
  • મીઠું સ્વાદ મુજબ (salt)
  • 1 ચમચી તલ (sesame seed)
  • 1 થી 2 કાંકરી ગોળ (Jaggery)
  • 1 ચમચી ધાણાજીરું (coriander seed powder)   
Recipe:
  • સૌ પ્રથમ લસણ ના ફોતરા કાઢી લેવા.
  • ત્યારબાદ મિક્સર માં અથવા ખાંડણી માં લસણ, લાલ મરચું, મીઠું, ધાણાજીરું, ગોળ, તલ નાખી ક્રશ કરી લેવું.
  • તેમાં બિલકુલ પાણી નાખવું નહિ.
  • જેથી સુકી લસણ ની ચટણી તૈયાર થઇ જશે.
Recipe:
  • First of all remove the garlic skin cover.
  • Then into mixer or Khandni add garlic, chili, salt, cumin coriander seed powder, jaggery, sesame seeds and crushed all well and mix them well.
  • Do not the water in this mixture.
  • Dry Garlic chutney is ready.
This Spicy Dry Garlic Chilli Chutney is generally served with thepla, paratha, bhakri, bajri na rotla, sadi khichdi, vaghareli khichdi, and many kathiawadi, gujarati dishes. mostly used in winter and monsoon seasons.        

No comments:

Post a Comment